Ce este o poetesă?
În urmă cu doar câteva zile, am distribuit pe pagina de facebook personală o poezie a unei fete pe care o apreciam foarte mult. Printre comentarii, s-au numărat și două în care cititorii au felicitat-o dar au folosit termenul “poetesă”.
Am fost foarte surprins să primesc un mesaj de la aceasta în care mi se reproșa că aș fi acceptat comentarii ofensatoare la adresa ei și că probabil am aceeași părere cu privirea la ea din moment ce nu am reacționat.
Uimirea a fost cu atât mai mare, cu cât știa cât de mult o apreciez, o spusesem și o arătasem în nenumărate rânduri. Chiar și descrierea făcută poeziei în respectiva postare spunea și arăta același lucru. Nu m-aș fi așteptat niciodată la o asemenea reacție din partea unui om ca ea, așa cum o vedeam și percepeam eu, dar asta este o cu totul altă poveste. Oricum, oamenii nu vor conteni niciodată în a te surprinde.
Să revenim la “poetesă”. Personal, eu am gândit mereu că “poetesă” vine de la englezescul “poetess”, care în traducere înseamnă “poetă”. Explicația nu mi-a fost însă acceptată, afirmând că în limba română, “poetesă” este folosit cu sens peiorativ. Foarte surprins, mai ales că aveam convingerea că cele două persoane care au comentat astfel nu și-ar fi permis să jignească și nici nu ar fi avut motiv, am căutat să mă documentez.
Recunosc, am rămas cu gura căscată când am citit definiția găsită inițial în dex:
POETÉSĂ, poetese, s. f. (Livr.) Poetă. ♦ (Depr.) Poetă mediocră, lipsită de talent. [Pr.: po-e-] – Din fr. poétesse.Mi-a fost oarecum dificil să accept, eram foarte surprins și am continuat să fac “săpături”. Am găsit ceva despre “noul dex al limbii române”, am deschis și am introdus cuvântul “poetesă”. Rezultatul?
POETÉSĂ ~e f. Autoare de creații literare în versuri. 2) fig. Femeie înzestrată cu imaginație artistică.Rezultatul final? Am învățat ceva nou, un alt sens care poate fi dat “poetesei” și am mai primit o lecție despre oameni. Nu mai știu a câta, dar o îndosariez și pe aceasta.