Metodă rapidă și facilă de publicare a unei cărți

Prima mea carte publicată a fost o colecție de poezii scrise “la liber”, din dragoste pentru o femeie. Când folosesc acest termen, mă refer la faptul că, atunci când compuneam, nu țineam cont de măsură sau de ritm. Nici nu dădeam importanță și, sincer, nici nu cunoșteam detaliile acestea “tehnice”. Iubeam și scriam, pentru că așa simțeam. Mă făcea să sufăr? Iar scriam. Mă enerva? Scriam din nou.

Pentru mine, acele versuri nu erau decât sinonime cu sentimentele și trăirile care mă încercau. Nicio clipă nu m-am gândit mai departe, nici nu îmi imaginam. Le postam în grupul de Facebook în care activam și nu mi-ar fi trecut prin cap vreodată ca toate aceste poezii să fie strânse și așezate, cuminți și ordonate, între copertele unei cărți.

ÎNCEPUTURI

Când prietena mea, Romelia, mi-a propus acest lucru, în mintea mea a fost un amalgam de surprindere, scepticism și extaz. Nu că nu aș fi avut încredere în ea, ci doar că eu, nefiind familiarizat absolut deloc cu fenomenul, îmi imaginam acel “traseu” clasic al editurilor și cărților aranjate frumos pe rafturile unei librării. Dar nici despre acești pași nu aveam nici cel mai mic habar.

Luat puțin de val, de ce să nu recunosc, am acceptat oferta prietenei mele de a mă ajuta și am ascultat cu deosebit interes tot ceea ce ea îmi spunea despre cât de simplu ai putea, în ziua de azi, să îți publici singur o carte, grație platformelor online de self-publishing.

În mintea mea, era simplu pentru ea, nu și pentru mine, pentru că dincolo de a încărca doar niște fișiere pe o platformă online, toate acestea mai implicau și crearea cărții, la care eu eram puțin cam… “afon”. Puțin mai mult, de fapt. Bine, recunosc, eram pe lângă subiect, total!

Nu aveam și nu am mari cunoștințe de Word. Și nu îmi folosea la absolut nimic postările făcute în social media! 😆 Bineînțeles, era nevoie de mult mai mult!

S-a oferit să îmi creeze ea prima carte, chiar și coperta, și cu ocazia asta mi-a vorbit despre CANVA, aplicație în care mi-a transmis că o va crea, punându-mi în același timp în vedere că aceasta nu acceptă, din păcate, mai mult de 100 de pagini. Că este foarte utilă pentru proiecte care se încadrează în acest număr de pagini, pentru proiectele mai mari fiind nevoită să lucreze în Word. Pasionat de editare foto-video fiind, eu știam de această aplicație, însă numai în ceea ce mă interesa pe mine! Habar nu aveam eu că aici îți poți scrie o carte! 😆

Cu sacul meu de poezii așezat sub biroul de lucru, după ce am stabilit împreună una-alta, Romelia a început să lucreze la cartea mea, iar eu am început să îmi bag nasul peste tot prin aplicație, să mă familiarizez cât de cât cu acest proces atât de wow pentru mine, la acel moment. Și cum întotdeauna când îți place ceva și ești pasionat prinzi repede, nu mi-a luat chiar absolut deloc mult timp să înțeleg cum face Romelia “magia”. Mai ales că tot acest proces putea implica și latura de care ți-am spus, editarea foto, deja am devenit pasionat în scurt timp. Romelia nu terminase de scris în carte poeziile mele și eu deja știam cum să o fac singur, cum să îmi scriu și creez de unul singur propria carte!

PUBLICARE CARTE

Când s-a terminat procesul de scriere a poeziilor, am trecut la pasul următor, publicarea. Tot ea mi-a spus de LULU.com, platforma de self-publishing unde urma să apară cartea. A făcut-o tot ea, cu mine la telefon. Am învățat și acești pași destul de repede. Fiind novice, nu am realizat la acel moment, însă “costurile” erau destul de ridicate.

Cartea mea, de 100 de pagini, a ajuns la un preț de tipar de aproximativ 5 euro și la un preț de vânzare de 10 euro. În cazul unei comenzi, la acest preț se mai adăugau niște taxe legate de transport și totalul de plată ajungea undeva în jur de 16-17 euro. Între 80 și 85 lei. Mult!

Nu realizam la acel moment foarte bine aceste lucruri și, repet, nici nu le cunoșteam. Eu eram fericit că am o carte publicată și, impulsionat de încrederea arătată de Romelia și alte două prietene, am prins încredere în mine și am continuat să scriu poezii și să îmi creez singur, în Canva, alte câteva volume, pe care le-am publicat, tot singur (mândru nevoie mare!!), pe LULU.com.

Am început să accesez grupuri de poezie, să îmi distribui și acolo creațiile, și cel mai important, să cunosc oameni, iar de unii dintre aceștia să mă apropii.

Toată această epopee a mea a început în primăvara anului 2021.

Spuneam că am cunoscut oameni. Da, și unii dintre aceștia sunt parte a procesului meu evolutiv pe parcursul acestui an. Am mai vorbit despre asta și poate o voi mai face, subiectul acestui articol este însă altul, și mă rezum acum doar să le mulțumesc din nou, fiecăruia în parte.

ALTERNATIVE

Bun, și atunci despre ce anume este acest articol, unde urmăresc, de fapt, să ajung? Păi, este despre mine și despre tine, cel care poate, într-o mai mică sau mai mare măsură, te regăsești. Poate îți place să scrii poezie sau proză, și nu ai descoperit încă o modalitate de a-ți publica cât mai repede și mai convenabil propria carte.

De a oferi un adăpost gândurilor tale, așternute în scris, între copertele protectoare ale unei cărți. Cartea ta!

Îmi doresc să împărtășesc cu tine ceva. Poate îți va fi de folos, așa cum și mie mi-a fost, la un moment dat. Probabil ai obosit să tot cauți o soluție convenabilă și la îndemână pentru a-ți publica cartea sau, poate, pur și simplu, chiar nu știi de unde să începi.

Îți spuneam de Lulu, platforma online în care m-a inițiat Romelia. Aici a fost, așadar, și prima casă a cărților mele. Procesul în sine, de autopublicare a unei cărți, este foarte simplu și la îndemâna oricui. Îți faci cont, încarci atât cartea, cât și coperta, în format .pdf, o personalizezi după bunul plac și, gata! Problema intervine, însă, după cum am spus, când vine vorba de costuri. Nu voi mai repeta, am explicat mai sus.

Ei bine, am aflat la începutul acestui an de alternativa românească pentru Lulu, anume MYBESTSELLER.RO. Aceiași pași de urmat, în mare, pur și simplu îți publici singur, din spatele monitorului, propria carte.

Îți creezi un cont, îți configurezi și personalizezi propria librărie, îți încarci cartea plus coperta, setezi opțiunile dorite cu privire la aspectul final al cărții tale, și asta e tot!

După acceptarea manuscrisului, aștepți în jur de zece zile, până vei primi un ISBN (dacă ai solicitat unul) și caseta CIP de la Biblioteca Națională a României, și cartea ta va fi disponibilă spre vânzare imediat.

Costurile, de care spuneam mai sus, fac marea diferență. În timp ce pe Lulu prețul de tipar al oricăreia dintre cărțile mele de 100 de pagini era în jur de 5 euro, 25 lei, aici sunt mult mai mici.

PROFESIONALISM

Un alt mare punct forte, dacă nu cel mai important, este, din punctul meu de vedere, disponibilitatea, amabilitatea și bunul simț al celor din “spatele” platformei. Pe site, la vedere, găsești un număr de telefon pe care, dacă îl vei apela, îți va răspunde un domn care îți va clarifica cu foarte mult calm și răbdare absolut orice neînțelegere ai avea și te va îndruma, cu același calm, pas cu pas, dacă este nevoie.

Cu mâna pe inimă o spun, tot respectul meu pentru un astfel de om, pentru disponibilitatea și răbdarea pe care a avut-o cu mine, ori de câte ori am avut întrebări.

Așadar, dacă ești un autor și vrei să îți publici cartea convenabil și rapid, ia în calcul și MYBESTSELLER.RO.

Dacă este ceva ce nu ai înțeles sau dorești lămuriri suplimentare, lasă-mi un comentariu mai jos.

Vezi aici librăria mea pe mybestseller.