Cât costă o poezie?

Îmi spunea recent prietena mea, Cristina, că în ziua de azi poezia nu se mai vinde. A mai adăugat ea că nici dacă ar avea prețul de 15 lei, tot nu s-ar mai cumpăra o carte de poezie, atâta vreme cât mai suntem câțiva care ne oferim conținutul gratuit, pe platformele de socializare, și tot nu se citește.

Eu aș mai adăuga că în zilele noastre poezia nici nu se mai înțelege. Și asta ar fi o consecință a multor factori, astfel încât ne-ar lua ore întregi numai să dezbatem acest subiect.

A încheiat prin a opina că va renunța la gândul de a mai publica vreun volum de poezii tocmai din acest motiv, dar că va continua să scrie, scrisul fiindu-i un reflex.

Trist.

Marele Nichita Stănescu a afirmat că “a înțelege poezia înseamnă a putea iubi și e greu, foarte greu să poți iubi“.

O înțeleg pe Cristina, tocmai pentru faptul că m-au încercat și pe mine astfel de trăiri.

Nu se mai citește astăzi poezie, dacă este să fim direcți, pentru că nu mai este la modă. Și poezia nu se mai vinde din același motiv, că nu mai este ceea ce se cumpără, ceea ce se cere.

Mi-a plăcut foarte mult ceea ce am citit pe blogul unei poete, Larisa Bălan, și îmi permit să redau un scurt fragment, cu recomandarea de a citi AICI întregul articol. Este excepțional de bine scris și plin de adevăr!

“Niciun autor care se respectă nu a scris „ce se vinde”. A scris, în schimb, ce a simțit, a pus emoție, a transmis sentiment în formă pură, brută poate, greu de digerat uneori. Asta fac, asta o să fac. Mi-am promis că o să scriu fix ce simt că trebuie. Și ce dacă textul mai e parcurs de trei-patru oameni? Nu e ca și cum e vreo afacere de vânzări. Poezia e despre oameni, despre cei care nu au pierdut esența vieții din ei și din ce îi înconjoară. E despre cei care nu se ascund în citate luate de pe net ale autorilor despre care n-au auzit niciodată. E despre cei care înțeleg o aluzie, o metaforă, care înțeleg cuvântul, care-l iubesc, care pun preț pe valoare. Habar nu am câți astfel de oameni mai îmbogățesc pământul, căci lumea în care trăim are, din păcate, alt fundament.”