Ce este un sifonar?

Mă întreba în urmă cu vreo doi sau trei ani fetița ce este acela un “sifonar“, întrucât a auzit această expresie la școală cu privire la un coleg.

După ce i-am explicat sensul cuvântului în contextul prezentat de ea, am văzut-o surprinsă și gânditoare. M-a întrebat imediat apoi ce îi determină pe unii dintre noi să fie așa.

CE ESTE UN SIFONAR

– Colegul ăsta al tău, despre care ai spus că a fost numit “sifonar”, este un elev bun sau slab?

– Păi…nu prea este bun…mai mereu ia note mici și profele nu sunt mulțumite de el. El parcă niciodată nu înțelege ce ne predă doamna…

– Păi vezi tu măi tati, tu sau alți copii buni la învățătură, vă evidențiați prin ceva în fața profesorilor. De exemplu, prin faptul că știți lecția, că știți să rezolvați problemele sau temele pe care aceștia vi le dau.

El în schimb, neavând cum să “iasă în față”, cum să se facă “observat” prin capacitatea lui intelectuală sau prin ceea ce are în cap și dorind totuși cu ardoare să arate că și el există, vânează greșelile voastre și vă “sifonează” la dirigintă sau profesor.

“Prostia are oroare de anonimat”

Vasile Ghica

Cu alte cuvinte, “el a observat că nu a fost observat” și dă maximul din el să arate că acolo, în clasa aia, există și el. Mai mult nu poate și atunci face asta.

“Proștii se plâng că nu sunt cunoscuti de suficient de mulți oameni”

Confucius